Bine ai venit pe Aeroportul Internațional Traian Vuia, Timișoara, te așteaptă un zbor de circa 1 ora și jumătate și o destinație care promite să te acapareze și să-ți păstreze din economii.

Așa cum fiecare serviciu oferă soluții în schimbul unor remunerații, așa se spune și despre acest oraș pe care o să-l adaug la finalul călătoriei cu tine în topul celor mai frumoase locuri vizitate până în prezent.

Ne-am îmbarcat, gata? Cosmeticele la control și mult loc în rucsac, în minte și în suflet. Deschidem dosarul experiențelor vieții noastre.

La începutul fiecărei călătorii am nevoie de tipsuri care să-mi folosească și vom proceda în felul următor, tu îmi împărtășești mie și eu ție. S-a făcut?

Chiar dacă astăzi te iau cu mine, mi-ar plăcea ca pe viitor să mă iei tu cu tine și să urmărim împreună cele mai bune metode de a vizita fiecare colț al lumii.

Și poate, vreodată, o sa pleci fără mine, deși n-aș crede, optimistă din fire cum mă cunoști, sper că ai savurat gluma.

Urmărește ofertele companiilor aeriene și asigură-te că te agăți de cea mai bună ofertă, cu cel puțin o lună înainte de călătorie, privește întotdeauna spre avantajul propriu, asta dacă îți dorești ca investiția să fie pentru locuri pe care îți dorești să le vizitezi, mâncăruri pe care dorești să le savurezi și experiențe inedite.

Cu aproximativ 80€/zbor/persoană, am ajuns deasupra norilor și nu s-a realizat prezentarea parfumurilor de către stewardese că am și aterizat. Și acum, de aterizat am aterizat, dar spre ce mă îndrept?

Aeroportul din Memmingen, unde am spus că mergem? Așa, în München, va fi necesar să ne deplasăm cu un autocar, aventură.

Allgäu, ai auzit? De auzit, te-am auzit, de urcat, urcați?

Urcăm, plătim 22€/persoană/cursă, am înghițit în sec și m-am uitat în spate. Curse spre Timișoara mai sunt?

Ai plecat la drum, uită cursele din spate, ca și în viața.

Inițial costul transportului a părut costisitor, însă luând în considerare distanța de aproximativ 120km și dorința de a ajunge într-un oraș care ce face? Promite. A pornit autocarul.

O ora și jumătate mai târziu, we zijn hier, hallo München.

Stai, stai. Unde mă duc? Deschid rucsacul, iau un tip dinăuntru și ți-l spun, dacă am ales WizzAir pentru zbor, de data aceasta, am ales Booking, care mi-a pus la dispoziție o serie de cazări, pe care dacă le urmărești așa cum vei face cu zborurile, ești norocos.

Însă, ora, nu era ora pentru check-in, așa că, mi-am dat rucsacul jos, am luat o gură de aer, l-am pus înapoi pe umeri și am început să explorez centrul orașului, mult spus, o parte din centrul grandios al orașului.

M-a întâmpinat Odeonplatz, una dintre cele mai mari piețe ale orașului, numită după fosta sală de concerte, Odeon.

Învârtindu-mă în jur, m-am oprit la una dintre spațiile deschise de mâncare din jur și un sandwich cu specific turcesc m-a ajutat să-mi duc bagajul mai departe, zărind mai departe o clădire înaltă cu decorațiuni neo-baroce, care avea să fie nimeni altul decât Justizpalast.

Orașul prezintă elemente și creații artistice care aparțin stilului arhitectural neo-baroc, specific secolului din urmă cu vreo două a celui în care ne situăm.

În schimb, suntem și în fața culorilor profunde și a mișcărilor care evidențiază cel mai bine stilul baroc, de această dată, de dinaintea celui dintâi, secolul XVII.

Mi-am încercat-o cu stilurile, încercând să învăț despre fiecare în parte de fiecare dată când călătoresc și am ajuns la cazare, unde personalul a fost primitor și mi-a oferit camera în care era să mă cazez în următoarele zile.

Am completat un formular unde am introdus datele personale și procesul de cazare a fost unul simplu și cât se poate de rapid.

Informația și sfaturile de călătorie sunt importante de fiecare dată când alegi un loc în care să te simți confortabil și care să îți facă șederea cât mai frumoasă.

Te poți bucura de un weekend, un hotel aproape de zona centrală, curat, modern, care îți pune la dispoziție tot confortul de care ai nevoie, pe mine, personal, ibis Hotel München, m-a mulțumit pe deplin, în raport cu suma pe care am alocat-o cazării, aproximativ 100€/persoana/3 nopți de cazare.

În cadrul hotelului, am avut parte de baie proprie, personal prietenos, cameră spațioasă, încălzire și tot ceea ce a fost necesar, conform așteptărilor mele.

Distanța față de centrul orașului fiind la doar 20 de minute de mers pe jos, 5 minute de gara centrală și câțiva pași de stația de tramvai, ca și cum te dai jos din pat pe locul din mijlocul de transport, care ne-a fost util în deplasări.

Am organizat bagajele și de abia acum a început adevărata experiență, preferând ca în toate aceste zile să explorez cât de mult mi-au permis picioarele, mersul pe jos, fără a mă folosi foarte mult de mijloacele de transport în comun pentru a mă bucura de tot ceea ce avea să ofere acest oraș.

M-am întors în piața din care am plecat și am luat la pas magazinele, am admirat clădirile istorice și m-am bucurat de o zi liniștită până la apus.

Înainte să plec la drum, m-am informat despre obiectivele turistice pe care musai voiam să le vizitez și am încercat pe cât posibil să ajung în toate locurile în care mi-am propus, în limita timpului pe care l-am avut la dispoziție.

Inima orașului avea să se deschidă, Marienplatz, cea mai înaltă zona de interes pentru turiști, unde se regăsește Primăria Noua, unde ce să vezi, am avut ocazia să iau parte la ora 12:00 la povestea figurinelor din turn, care dansează timp de câteva minute spre buna dispoziție a trecătorilor.

Primăria Nouă şi Marienplatz

Tot tabloul a fost completat de dansul pe care l-au încins turiștii în fața clădirii. Plini de viață, cu zâmbetul pe buze și stropiți de ploaia care avea să continue întreaga zi, s-au distrat copios și energia transmisă a ajuns și la mine.

Nu puteam rata bisericile care se bucură de o arhitectură interioară, care pe mine personal, m-a impresionat. Am pășit pentru prima dată în Biserica Sf. Petru, fiind și cea mai veche din oraș și totodată cea mai înaltă.

Aceasta prezintă un stil gotic, fiind prezente ornamente din piatră, ziduri înalte care reflectă ridicarea spre cer.

Următorul popas a fost la Catedrala Frauenkirche, foarte ușor de identificat datorită celor două turnuri înalte. Comparativ cu prima biserică pe care am vizitat-o, aceasta se diferențiază prin simplitate, aici să vezi poveste.

Jörg von Halsbach, cunoscut ca și arhitect, a făcut în așa fel încât să facă pact cu, da, fix la ceea ce te gândești pentru a realiza construcția ale căror ferestre nu se disting aproape deloc, dar să-l lăsăm în umbră și să ne vedem de lumina în continuare, pentru că nu m-am oprit aici.

Toate ca toate, dar dacă nu am reușit să mă teleportez la festivalul berii, Oktoberfest, mi-am dorit să văd unde se desfășoară. Spațiu cât vezi cu ochii, aer liber, cea mai bună bere din oraș.

Cu siguranță experiența ar fi una unică, așa că, poate mă întorc să o trăiesc de-a dreptul.

Și dacă tot vine vorba de bere, hai la masă, să gustăm o mâncare cu specific german și să ne bucurăm în continuare de ceea ce oferă acest oraș incredibil.

Jumbo Berner Wurst a fost alegerea mea, completat de Holzfäller de-a dreptul delicios, cantitățile au fost mai mult decât suficient, fiind completate de gustul berii tradiționale germane, Helles.

Toate aceste delicii au costat aproximativ 32€, iar gustul a fost pe placul meu, ospătarii ne-au servit într-un timp relativ scurt, localul dispunea de spațiu pentru a te destinde, iar mesele erau pline de localnici și vizitatori.

Am mâncat, am băut, te-ai săturat?

Ne putem întoarce la cazare sau putem să mai vizităm câteva centre comerciale în drumul nostru. Hop. Stai, ce? Închis.

Uite că de asta nu m-am informat, ziua de duminică aduce după sine și închiderea tuturor magazinelor și centrelor comerciale.

Oamenii aceștia chiar se odihnesc, inclusiv străzile par a fi goale. Și.. am dat o căutare pe Google să văd ce fac locuitorii orașului, dacă le e foame, dacă le e sete sau dacă vor să facă o plimbare, unde merg, să merg și eu.

Și aici, intervine legislația din Germania, care nu doar că închide duminica majoritatea spațiilor, dar și în restul săptămânii, programul este mult mai scurt decât în restul Europei.

Păi dacă se spune că duminica este o zi de odihnă, în care nu se muncește, au făcut în așa fel încât să fie și din punct de vedere legal acest lucru, încă din anul 1900, iar cu 19 ani mai târziu fiind deja ilegal ca magazinele să fie deschise în ziua de duminică.

Spre secolul în care ne învârtim și astăzi, clienții au avut parte pe alocuri de mai multă libertate, însă chiar și așa ziua de duminică nu s-a schimbat, totul rămâne închis.

De fiecare dată când călătoresc, urmăresc elemente care diferențiază o țară de cealaltă, asta am făcut și în acest oraș.

Dacă în Italia culoarea galben a semaforului era destinată și pietonilor, în Germania, majoritatea trecerilor de pieton nu sunt semnalizate prin zebră, așa cum eu eram obișnuită, ci prin linii de-o parte și de alta a porțiunii atribuite pietonilor.

Amsterdam, frumosul Amsterdam.. era plin de bicicliști și acum îmi amintesc câtă energie bună îți aduce acel oraș, plin de mister. În schimb, în Germania străzile sunt pline de biciclete, fără să aibă cine să le ghideze.

Mi-am amintit de Belgia, care dispunea de taxiuri în majoritatea cazurilor de culoare neagră, Germania a ieșit în evidență prin culoarea galbenă a acestor mijloace de transport.

De această dată am spus pas mijloacelor de transport în comun, dar nu le-am ignorat total deoarece am vrut să văd care sunt condițiile în care își desfășoară serviciile, prețurile și facilitățile pe care le pun la dispoziție.

Așa că am mers cu metroul pentru aproximativ 4€/călătorie/persoană, din inima orașului spre Olympiapark.

Și așa am ajuns în locul unde au avut loc Jocurile Olimpice din anul 1972, spațiu în care au fost uciși sportivi din Israel.

Mijloacele de transport se prezintă în condiții foarte bune, atât rețeaua de metrou, cât și cea de tramvai, sunt spațioase, destul de rapide dintr-un colț al orașului în altul și destul de accesibile.

Tramvaiele 16 și 17 mi-au făcut legătura din centrul orașului și până la cazare, biletele se pot achiziționa din interiorul mijlocului de transport, de la aparate folosind plata cu cardul sau din stațiile de așteptare folosind plata în numerar.

Spuneam că am ajuns într-un loc atât de relaxant și spațios, Olympiapark, care îți fură de-a dreptul privirea și care, găzduiește în continuare diferite eventimente.

De asemenea, oamenii își petrec aici timpul liber, aleargă, merg pe bicicletă, desfășoară diverse activități, care să le ofere liniște și o bună dispoziție.

Am urcat până în cel mai înalt punct al parcului, unde am avut parte de o panoramă de pus în ramă. Din acest punct, se poate zări și Muzeul BMW pentru pasionați, care nu trebuie să lipsească de pe lista ta. De asemenea, te poți bucura de Olympiaturn. Savurezi aceste momente?

München nu este un oraș ieftin, are costuri destul de piperate, însă cu puțină organizare, ai posibilitatea de a vizita acest oraș și cu un buget restrâns, așa cum am făcut-o și eu.

Fiind o destinație de top pentru turiști, unde se fac cumpărături diverse, regăsim de la magazine accesibile până la marile branduri, recunoscute la nivel internațional.

Arhitectura și cultura diversă a orașului te captivează și te lasă să iei parte din toată povestea pe care o crează, iar mai mult de atât contribuie la amintirile pe care tu ți le creezi.

Ți-aș recomanda o vizită de cel puțin 3-4 zile pentru a te bucura de o mică parte a orașului și de a experimenta și a vedea principalele puncte de interes.

Repede, recapitularea, pentru o scurtă vizită la München, nu rata inima orașului, Marienplatz, simplista Catedrală Frauenkirche, impresionanta biserică Sf. Petru, relaxează-te în Olympiapark.

Am frecventat de-a lungul vizitei și locuri pe care în mod normal obișnuiesc să le frecventez, ca și: Starbucks, McDonalds, Lidl, dar și alte spații locale de unde am achiziționat alimente, am savurat o cafea pentru a-mi putea continua drumul.

Trecând în revistă cele menționate anterior, n-am mai folosit această expresie de la ultima lucrare importantă pe care am prezentat-o în facultate.

Fotbaliști avem aici? Bayern München, unul dintre cele mai îndrăgite cluburi sportive își are originea în acest oraș fabulos. Iubitori de autoturisme marca BMW, aveți ocazia să vizitați un show-room cu toate modelele de mașini ale grupului și nu numai, puteți beneficia și de relaxare în cadrul restaurantelor din incintă, să vă puteți achiziționa ceva bun dacă vă scade glicemia între timp.

Dacă tot vorbeam despre spații verzi și relaxare, am ajuns în English Garden, una dintre cele mai mari și mai armonioase din Germania. Mi-am dorit să mă bucur de o zi însorită aici, însă m-am bucurat de fulgi de zăpadă, pe care i-am primit în rucsacul cu experiențe.

Ploaie ca ploaie, dar ninsoare mai frumoasă ca aici, n-am prea avut să văd. Fulgi mari, martie și o călătorie de pomină.

Ai ajuns până aici cu mine? Nu știu dacă ție ți-a furat inima și te-a acaparat, dar mie.. eu încă îmi potrivesc lentilele de contact ca să mă pot bucura din plin de toată această experiență.

Acum din amintire, atunci din șansa de a vedea cel mai frumos palat din lume, pe care l-am vizitat până în prezent. Liniște totală.

Timp de o oră, am mers pe jos și am ajuns la reședință, a meritat tot efortul depus, mijloacele de transport nu circulau în acea zi și nu m-am dat bătută, cu bătături am ajuns în schimb.

Mi-am dorit atât de mult să ajung acolo. Ce frumos! Ce minunat! Ce construcție!

Repede, ridică lentilele de jos și ai să vezi un palat dintre cele mai mari din Europa, fabulos, construit în același stil baroc.

Tic, tac! Am ajuns la reședința de vară a Casei de Wittelsbach, una dintre cele mai de demult familii nobiliare a Europei.

Am fost întâmpinată de lebede, atât de delicate, care fac ca intrarea spre interior să fie cât mai frumoasă și de impact.

Să admirăm stilul de viață al aristocrației! Haide, haide, fără să ne grăbim.

Nymphenburg Palace se bucură de o întindere de circa 600m, cu construcții multiple ridicate sub conducerea Împăratului Carol al VII-lea. Săli de mari dimensiuni și spații impresionante am avut să văd, picturi și elemente intacte îngrijite în cele mai bune condiții.

M-am bucurat de camerele construite în același stil original, unele dintre ele fiind redecorate în stil rococo sau neoclasic.

Acolo au apărut soarele și vizitatorii. După fiecare furtună vine și vreme bună, la orice te-ai gândi în acest moment, încă un tips din partea mea.

Biletul a costat în jur de 8€/persoană pentru intrarea în palat, reușind să vizităm doar primul etaj. De la intrare poți achiziționa suveniruri, iar prețurile pornesc în jurul sumei de 5€, un preț ușor mai mare decât în țările anterioare pe care am reușit să le vizitez.

Am parcurs și exteriorul clădirii, care se înconjoară de parcuri cu o întindere cât vezi cu ochii, de care te poți bucura o după-amiază întreagă.

Este important de menționat faptul că, nu toate camerele sunt deschise pentru turiști, grădinile nu impun niciun cost pentru a putea fi vizitate, deci relazează-te și bucură-te de împrejurimi.

Există și câteva clădiri anexe în exteriorul construcției principale, care par părăsite la prima vedere, însă și acestea au parte de îngrijire constantă din partea angajaților.

Bugetul alocat acestei călătorii a fost de 300€ excluzând costurile de transport și cazare pentru două persoane, eu și cu tine. Am vizitat, am mâncat, am achiziționat suveniruri și alte obiecte pentru cei dragi.

Principiul după care mă ghidez acum, la cei aproximativ 25 de ani este de a vizita cât mai multe locuri, țări și orașe care se află pe lista mea de dorințe.

Bineînțeles că fiecare călătorie are plusuri și minusuri, mai cumperi un bilet greșit, mai greșești o stradă, mai întâlnești oamenii cu care nu rezonezi, însă tot ceea ce trebuie să păstrezi din toate aceste experiențe sunt amintirile și lucrurile bune care s-au întâmplat, persoanele pe care le-ai avut alături și sentimentele cu care te-ai înconjurat.

Pe viitor mi-ar plăcea să ma reîntorc în acest oraș fabulos, încă mă gândesc la experiența petrecută acolo, am trăit-o din plin, am încercat să mă bucur de fiecare moment și de fiecare gură de aer respirată printre clădiri și nou.

Trăim să experimentăm, să greșim și să învățăm. Amintirile sunt singurele prietene care ne vor însoții de-a lungul vieții.

Iar, oamenii cu care alegem să le împărtășim, completeaza puzzle-ul. Trăiește din plin și crede în visurile tale!

Dacă crezi se va întâmpla, mă gândesc mereu la ideea de a crede în ceea ce îmi doresc, mi-o spun mie, ți-o spun și ție, dorește-ți și se va întâmpla.

Mi-am dorit să te iau cu mine și în această călătorie, așa cum am trăit-o. Cu siguranță am lipsuri, multe, poate, dar bucățelele la care lucrez vor lua parte la parcursul meu, iar tu faci parte din el și asta îmi oferă cea mai mare satisfacție.

München ai meritat! Ești fabulos! Te voi povesti mereu, așteaptă-mi prietenii și oferă-le ce mi-ai oferit și mie, iar dacă poți și mai mult.

Importat este ca după fiecare călătorie să aduni tot ceea ce ai strâns de-a lungul acesteia și amintește-ți peste ani de ce ai trăit. Un bilet de metrou te poate duce într-o călătorie grozavă, am încheiat cu un ultim tips, până data viitoare.

Uit het hart geschreven voor jou 🤍

Leave a Reply