S-ar putea să-ți lipsească socializarea, da, nu zic nu, dar s-ar putea să te bucuri de ce poți să descoperi în jur.
N-o să citești acel articol tipic cu “10 lucruri pe care să le faci atunci când te simți singur”, o să te plimbi împreună cu mine printre activitățile pe care le-am cunoscut de-a lungul sentimentelor ‘ăstora, că de, le-am întâlnit și eu, dacă credeai ca ești doar tu norocosul.
Eram obișnuită să petrec timp, mult timp, cu oameni în jur, dar nu numai asta, mai depindeam și de validarea lor, ori de cate ori mă simțeam nesigură, ca și cum, dacă ei ar fi zis că-i bine, mergeam înainte, dar dacă mă trăgeau de mânecă, păi n-o mai făceam.
Cândva, m-am întors într-o casă goală, singură, dar sigură că ar putea fi ceea ce de mult căutam.
Cam toți avem nevoie de “alții ca noi” pentru a reuși sau pentru a împărți timpul, dar în timpul cu tine găsești și beneficii, care sunt suport pentru cine crezi?
O doză cântărită de singurătate este importantă, n-ai zice, dar vine spre tine cu brațele deschise să te cunoască și să-ți arate cele mai înalte puncte pe care poți să le atingi.
Am ieșit afară din casă că prea mă auzeau pereții și am zis să mai povestesc și mediului înconjurător din ele, nu îți spun că asta ar fi primul pas, căci am hotărât să nu vorbim despre pași sau idealuri, dar te ajută să te conectezi la realitate, să te mai zgudui puțin din stânga și din dreapta și chiar așa, să te mai plimbi și tu.
N-ai crede, dar natura te conectează pe tine cu binele și pe bine îl apropie de tine, parcă te face să vezi lucrurile mici și importante, fix cele pe care nu le credeai a fi așa importante.
Sunt curioasă dacă înainte de acest sentiment îți plăcea să te plimbi și la fel de curioasă sunt, acum de ce n-ai mai face-o?
Și somnul are beneficiile lui, dar nu dormii toată ziua, ia o gură de aer, timpul în natură ajută “la creier”, plus că dacă ești curajos și faci un pas în față, o să vezi oameni în jurul tău și îți vei da seama că nu ești singurul care experimentează sentimentul asta.
Păi cei pe care-i vezi în jurul tău crezi că nu sunt singuri? Dar, cu cine sunt?
Am experimentat mai mult mersul pe jos, mersul cu trenul și mijloacele de transport în comun, în ultimul timp, nu că mi-am luat adidași noi, dar parcă cu aia noi altfel îți vine să te plimbi.
Mult îmi plăceau și înainte drumețiile, dar îmi plac și acum la fel de mult, locurile sunt tot acolo și eu în continuare pot să ajung la ele, că doar n-au fugit, le-am mai vizitat de câteva ori și tot așa misterioase sunt.
Auzi? Acum, se întâmplă ceva? Întreb, că dacă nu, de ce te simți așa pentru trecut sau pentru viitor? că ai fost deja acolo și o să fii și în partea cealaltă, pierzi acum timp.
Nu că nu-ti fac orar, tu hotărăști cât să te plimbi singur sau cât să dureze ce simți, o zi, o viață, o plimbare sau o gură de aer.
Eliberează-ți mintea și plimbă-te, descoperă și găsește echilibrul în tot ceea ce faci, vezi că bulele de aer nu rezistă foarte mult în atmosferă, ai un rol și ai face bine să-l joci.
Nu o să-ți zic să te afunzi la locul de muncă și să-ți lași toată energia acolo, eu m-am afundat și n-a fost cea mai bună alegere, din contră, fii cel mai bun dacă asta vrei să fii, cine n-ar vrea?
Concentrează-te pe partea profesională, te încurajez să te dezvolți și să atingi maximul, însă nu trebuie să ai un motiv pentru care vrei să devii cel mai bun sau să depășești o perioadă care să te împingă spre a fructifica viața personală.
Focusul nu înseamnă a te închide a îndepărta de tine toate activitățile care te fac fericit și a te închide într-un birou, din contră, eficientizează tot procesul care te face mai bun.
Da, job-ul reprezintă jumătate din viața noastră, poate chiar mai mult în unele cazuri, simte-te confortabil și nu duce la extrem tot ceea ce te poate face nefericit la un moment dat, fă ce îți place, dar nu-i lăsa pe cei din jurul tău să controleze asta sau să se folosească de o perioadă, un moment sau un context instabil din viața ta în interesul propriu.
Folosește atuurile pe care le ai, eu, de mult îmi doream să scriu, poate o să-ți povestesc odată cum am început și ce m-a motivat să am curajul să o fac.
Auzeam și încă aud în jurul meu că nu o să reușesc, că nu sunt cea mai creativă persoană, dar cine mi-a oferit ocazia să demonstrez? Eu.
Și spuneam că nu mi s-a oferit ocazia să demonstrez că am o parte creativă, diferită ce-i drept, dar ea există și mi-a fost suficient să cred în asta și să simt emoții, care îmi provoacă stări, prin care pot să transpun situații, iar eu cred că tot ce-i real e creativ.
Simt satisfacție fără pic de modestie, împlinire și mă duce departe de orice alte gânduri.
Ia gândește-te dacă e ceva în mintea ta, pe care ți l-ai dorit de așa mult timp și n-ai avut încă curajul, nu știu de ce îl mai folosim pe “nu” în context, că tu ai curajul, ce poți să pierzi, îți iese sau nu.
Păi de-ți iese bine, de nu, nu. Găsești tu ceva care să te bucure și să te împlinească, nu?
Uite, eu n-am zis-o cu voce tare ce tot scriu de-o vreme, dar le-am întins pe-o foaie să le citești tu, că poate nici tu nu le-ai zis, dar te-ai gândit la mine când le-ai citit și așa am mai făcut o activitate împreună.
N-ai zice ce-ți propun, dar știi ce m-a ajutat pe mine mult? un animal de companie, ai să râzi poate sau ai să te regăsești, însă n-ai idee cât îți poate îmbunătăți starea mentală, dar și cea fizică, că eu tare mult am alergat după al meu.
Nu prea vorbește ce-i drept, dar vorbește cu stresul să dispară pentru că de multe ori mă ajungea frica și teama de lucruri care s-au și întâmplat treptat, dar parcă, le lua pe toate.
Hai să ne gândim un pic împreună, bifezi și plimbările mai dese, dar bifezi și compania.
Într-adevăr vine și cu un simț de responsabilitate, dar îți întoarce toată grija, categoric, doar gândul că mă întorc la ea acasă echilibra tensiunea.
– HAHA
Dar ce crezi, acum când mă simt și eu mai bine și aș vrea să mai ieșim și noi la o plimbare, nu mai are chef că are și ea oamenii ei, se plimbă toată ziua, dar.. am înțeles-o, am încărcat-o destul, o iarnă de “respiro” merită și ea.
Dar, ce zici, tăiem internetul pentru o perioadă? la fel, tu o hotărăști. Știu că atingem o mulțime de interese și avem acces la mult prea multe informații, însă creștem în același timp și lista sentimentelor negative.
Îți dau un pont! Acțiunile, lucrurile creative au loc când ești deconectat.
Ce m-a mai ajutat asta pe mine.. cred ca a fost punctul culminant în a-mi spune să nu caut fericirea pe net că n-o găsesc.
Poate că a mai postat vecinul că l-a izbit fericirea, și-a mai postat prietena o geantă nouă, a mai plecat partenerul într-o vacanță pe lux sau vezi poze de familie, iar tu ești în celălalt colț al lumii.
Nu strică să-ți suni oamenii dragi, dacă chiar simți asta și să uiți o perioadă de conexiunea virtuală, unde cu toții suntem cu gura până la urechi, dar pe dinăuntru, nu mai zic, că știi și tu, n-ai cum să n-o fi experimentat.
Să știi că-i normal să te simți singur uneori, dar nu lăsa acest sentiment să persiste de-a lungul timpului pentru că are prostul obicei să umble la sănătatea ta fizică și psihică.
Hai să-ți zic, toamna asta, am fost într-unul dintre orașele mele preferate și într-o dimineață, m-am trezit și m-am hotărât să mă plimb singură, făcând ceea ce îmi place, am fotografiat toate clădirile frumoase din jur, am simțit ploaia pe haine, am luat străzile la rost și m-am așezat să mănânc, o să mă întrebi, singură?
Da, da, singură. Și ce bine a fost, m-am uitat în jur și am simțit mulțumire, că sunt acolo și că fac asta.
Printre articolele pe care le-ai mai citit, căutând filme de Crăciun, sigur l-ai citit și pe acela care te sfătuia să citești o carte sau să epuizezi abonamentul la Netflix, nu zic nu, dar fă-o dacă simți s-o faci.
Pe de altă parte, nu lua cărțile la rând doar să te deconectezi de gânduri, concentrează-te mai mult pe lucrurile pe care iubești să le faci și forțează curajul. Personal, am început multe cărți, pe care le-am lăsat în continuare cu pagini îndoite, pardon, cu primele pagini îndoite, dar atunci când mi-am dorit cu adevărat să înțeleg un context în care mă învârteam, l-am citit.
Cărțile sunt bune, teoria este bună de urmat, n-aș nega asta, dar nu o carte despre puterea minții te face să controlezi lucrurile care aleargă prin mintea ta, hai s-o zicem pe-a dreaptă.
În schimb, sunt și cărți care într-adevăr te captivează, la fel ca și serialele, care atunci când se termină, parcă se termină o parte din tine. Dar, toate aceste aspecte sunt la nivel de întâmplare a unor oameni ca și tine, în care te poți regăsi sau nu, la fel cum o faci aici.
Mi-a dăruit cineva o carte la un moment dat, se numea “Nebuni din iubire” și pentru că îmi doream cu ardoare să o descifrez crezând că transmite un mesaj, am citit-o pe nerăsuflate și la final, m-am regăsit pe mine și ceea ce aș putea deveni, târziu am înțeles-o de fapt.
Te poți simți singur chiar dacă ești înconjurat de oamenii din jur, însă dacă sentimentul se întinde mai mult decât tu i-ai permis, cere ajutor cu încredere.
Uneori, exprimarea sentimentelor, discuțiile lungi și recunoașterea stărilor cu care te confrunți pot veni în ajutorul tău, doar acceptă ce ți se oferă, nu fi de neînduplecat.
Ia o hârtie și notează, ce ți s-a întâmplat bun astăzi, ai respirat? ai mers la serviciu? te-ai întors acasă, acasă la tine? aa.. și zici că lista e mai lungă? și mai bine, să mi-o trimiți și mie.
Știu, poate o fi greu să observi ce e bun, atunci când simți că ești singur, dar poți încerca să te gândești la asta și mai plusăm cu o activitate.
Calitativ sau cantitativ? M-am întrebat o perioadă, dar cred că am ales a doua variantă.
Poți face ca tot ce-i în jurul tău să aibă o însemnătate, discută despre ceea ce te interesează cu adevărat, fă ceea ce contează, vorbește despre sentimentele tale reale cu voce tare, spune-le celor din jur ce simți, ai curajul de a pleca dacă simți că locul tău nu mai e acolo unde credeai sau în ce credeai, tot ce-i în mintea și sufletul tău se intensifică mai mult și mai mult, dacă nu le expui și nu te adresezi cui trebuie.
Cu fiecare articol pe care îl scriu mă simt mai aproape de a depăși etape din viața mea și de a înțelege rolul pe care îl am, cu cât sunt mai vocală cu atât simt că mă apropii de vindecare.
Dacă mă vizualizez din punctul asta, pe mine din punctul ala, n-aș fi scris un cuvânt pentru tine, căci ceea ce făceam era doar să neg ceea ce aș putea reuși, să mă leg de oameni și să mă atârn de validări, iar ție nu aș fi avut ce să-ți spun și n-aș fi fost lângă tine.
Mai mănânci puțin, îți mai vine o idee, nu mai ești curios de ceea ce fac cei din jur, că de ce te-ar ajuta pe tine să știi ce fac ce-i din jurul tău sau cu cine se plimbă pe străzi, când tu ai o călătorie de planificat, vezi că-i treabă grea asta cu călătoriile.
Evadează în alte lumi, urcă-te în tren și vizitează locuri din apropiere sau dacă țintești spre răsărit, du-te departe, ți-ar plăcea să cunoști oameni, culturi și mâncăruri noi, ți-ar plăcea să te trezești fericit pe străzi necunoscute și să explorezi cele mai frumoase colțuri ale lumii.
Mi se pare mie sau ești campion la amânat lucruri? Start cronometru și dă o tură până la colțul străzi să vezi ce au mai adus bun la magazin și ce rețetă poți să-ți mai gătești, așa faci și mișcare, care ajută mintea, dar ajuți și membrele să se mai miște din atâta stat pe gânduri.
Lasă că nu-ți promit că o să găsești fericirea absolută la colțul străzi, dar un zâmbet tot îți fur, nu trebuie să fim tot timpul fericiți să trăim din plin, îți mai iese o ciorbă nesărată, ți se mai trântește o ușă în nas, dar și ce? Tu oricum îți planifici următoarea destinație și vezi tu acolo, ce vrei să descoperi, ce vrei să mănânci.
Ai vreo idee? Pune-o pe hârtie, am auzit că dacă îți dorești ceva mult, mult, se întâmplă.
Asociem mereu “a fi singur” cu ceva negativ, dar are o mulțime de avantaje, mai ales când “te prinzi” de ele și vrei să le descoperi, ai zice că a te descoperi pe tine nu este interesant, dar ai să râzi pe cât de interesant este și cât o să apreciezi sentimentul cu care tocmai te-ai împrietenit.
Cunoaște-ți emoțiile și ia vezi care îți sunt limitele, dacă înveți să te joci cu ele, deja ai câștigat startul.
Mai știi că la început îți povesteam de validări, ia zi mai știi? Te mai întreb din când în când să fiu sigură că ai rămas aici cu mine.
Sunt și situații în care putem acționa singuri, păi da, fără validări și fără mișcarea din cap a celor din jur, iar dacă ieși la o cafea cu tine, s-ar putea să descoși acest subiect și să înveți să iei decizii singur.
Când ești înconjurat de oameni, formezi obiceiuri, mergi în același loc să te plimbi, să mănânci, acum că te simți singur, poți să ieși din aria de confort și să încerci altă mâncare, alt loc, alt obicei, fii și tu mai îndrăzneț ce naiba, că doar nu te-oi îneca cu o supă nouă.
Simți că se apropie cineva de tine, că de, în această perioadă poți să simți și fluturi în stomac și nu de la supa de mai devreme, așa că lasă-i acolo, timpul asta te ridică din pat dimineața, bucură-te de ce simți și lasă lucrurile să se întâmple firesc.
Nimic nu-i întâmplător, iar dacă fluturii au apărut, nu-i face să dispară, lasă-i să-și urmeze cursul, atât cât consideră, nu alerga după ei, că mai sunt, nu-s ăștia toți, mai știi?
Nu mai căuta oameni, prieteni, parteneri, atunci când nu-i cauți, te găsesc!
Dacă te focusezi pe asta de o vreme, ia nu te mai gândi, deconectează-te, s-ar putea să nu-ți iasă, dar știi cum e, atunci când ceva e prea frumos să fie adevărat, nu e adevărat.
Îmbrățișează momentele pe care le simți, s-ar putea să-ți placă și să-ți aducă foarte multe beneficii.
Nu te învinovăți pentru ceea ce simți sau pentru ceea ce acționezi, ridică-te din pat și bucură-te de cel mai frumos răsărit de soare din fiecare zi și de cel mai frumos apus condus de lună din fiecare seară pentru că ai de ce.
Ții minte în articolul trecut de ce mă îndepărtam din ce în ce mai mult, hai bucură-te de respirație, că dacă n-ar fi n-ai mai putea să simți nici perioada asta, nici pe cele ce vor urma.
Gândește-te la cineva care te face să râzi tot timpul, ți-am zis eu, oricât de mult plânset se auzea în jurul meu, cineva era la capătul celălalt al telefonului și îmi fura câte un zâmbet, poate chiar și-un râset.
Învață să te bucuri de viață pe cont propriu, ține oameni puțini aproape, fă ceea ce ți-ai dorit mereu să faci, analizează tot ce-i în jur și nu te afunda în lucruri prea serioase, că știi la ce mă refer, va fi o călătorie lungă cu tine.
Ia totul ca pe o provocare în care tu ești subiectul principal și trebuie să înveți, să-ți dai timp și să explorezi tot ce-i în jurul tău, poate fi riscant, până te reconectezi din nou cu cineva așa cum îți dorești, dar înainte de asta, asigură-te că s-a stabilit conexiunea cu tine.
Corect, a fi lângă cineva îți poate face viața mai frumoasă, dar dacă ești singur, nu înseamnă că viața ta nu este la fel de frumoasă.
Tu ești responsabil de fericirea ta, dacă te agăți de cei din jur, le transmiți întreaga responsabilitate, iar lipsa lor te-ar putea dezechilibra.
Ia și tu o pauză din a te mai critica, fii mândru de ceea ce faci, dacă tu nu apreciezi ce e bun la tine, cine s-o facă?
Să știi că poți merge singur la un film sau la o cafea, vezi pe același ecran și boabele fin măcinate au același gust. O să-mi zici tu ce te mai bucură lucrurile mici, când te plimbi singur în parcuri și ajungi să iei prânzul în centrul orașului îți vei da seama în ce aventură “te-ai băgat”.
Ești un “single” mișto, îți zic eu.
Profită de timpul tău și organizează planuri cu tine, ia gândește-te pe cine superi dacă nu-ți convine o cazare sau cine nu mai vine în vacanță dacă alegi doar o parte din punctele turistice?
Alege ce vrei de pe hartă și exploreaz-o, cred că asta-i ideea, să depășești pragul ușii, că de acolo până la aventură e doar etapa de a te încălța.
Și-n final, amintește-ți că și ceea ce ți-am scris eu, întâmplările mele și ale tale sunt trecătoare, nimic nu rămâne, dacă tu nu vrei să rămână.
