Eu cred că auzi, n-ai cum să nu și dacă nu auzi, ești influențat de cei cu care te înconjori, dacă aceia au viziuni la fel de mărețe precum ale tale.

De ce să călătorești, să investești timp, surse financiare în acest “moft”, care de fapt reflectă verbul “a trăi”?

Când călătorești, trăiești. Trăiești experiențe care te plasează cât mai aproape de oameni, de diversitate, de culturi și arhitecturi care îți taie respirația, de străzi și de mâncăruri apetisante, de limbi diverse și conversații lungi și interesante, de atât de multe lucruri.

Nu doar pașii ți-o iau pe dinainte să calce pe cele mai frumoase cărări, dar și mintea ți-e limpede și deschisă spre orizonturi la care nu te-ai fi gândit.

Fă-ți bagajul și pleacă! Începe cu o locație apropiată locației tale curente, urcă pe un deal și țintește spre un vârf de munte, ia o gură de aer și coboară spre străzi cărora tu le dai culoare, iar ele în schimb, îți oferă un ansamblu de artă, făcându-te curios să afli cât mai multe informații.

Învață să te relaxezi și plimbă-ți picioarele, fă-le cele mai bune prietene ale tale, deschide ochii larg și simte mirosul unui mic dejun care nu este servit pe repede înainte. Bea cea mai bună cafea din dimineața asta și organizează-ți aventura.

Nu m-am înconjurat tot timpul de oameni care să aibă aceleași dorințe pe care eu le am, ceea ce nu este deloc greșit, însă suvenirul a rămas lângă magneții cu care reușește de fiecare dată să exploreze lumea, ori de câte ori le permite timpul.

Și o să-mi zici de timp, de surse financiare și de temeri, însă o să te contrazic de fiecare dată și o să te asigur că o călătorie poate însemna și o drumeție într-un loc vecin, care impune un ghiozdan, pe care sigur îl găsești pe undeva, o sticlă generoasă de apă și ceva să mănânci, de ți-o fi foame și multă energie pentru ceea ce urmează să descoperi.

Desigur că îți voi aduce în discuție și călătoriile în orașe îndepărtate sau în țări incredibil de dezvoltate, care da, într-adevăr impun costuri, însă la cât de multe platforme și ghiduri de călătorii există în secolul în care ne învârtim amândoi, cu siguranță vei prinde cele mai bune oferte și crede-mă că merită toată căutarea.

De la un timp încoace, rezoluțiile pentru anii care urmează se văd prin ochelarii mei cu prioritate în călătorii, timp cu familia și cu cei dragi deoarece doar așa consider că pot să evoluez, să trăiesc și să găsesc oportunități cât mai interesante și vorba aceea lucrez și eu ca și tine la creșterea “nivelului de dopamină din creier” și îmi tot dau câte un brânci din când în când să mă împing în afara zonei de confort.

Dacă faci parte din acei oameni cărora le-a fost dificil sau încă le este, să comunice într-un grup sau să își arate interesul, opiniile și direcțiile într-o discuție, ca și mine de altfel, din teama de excludere, greșeală sau atitudine negativă din partea celor din jur, ei bine, călătorind vei cunoaște diferiți oameni din toate categoriile sociale, din partea cărora vei primi noi perspective care te vor aduce mai aproape de abilitățile tale de comunicare. Grozav, nu-i așa?

Știi ce-i și mai grozav într-o altă țară dacă acum începi să călătorești? Faptul că limbajul corporal va fi partenerul tău de călătorie, așa că fă-i și lui bagajul! Vei comunica cu oameni și prin alte moduri de exprimare, așa că nu-ți fie teamă!

Până când comunicarea verbală se va simți confortabil, comunică prin orice mijloc de exprimare, capătă încredere în tine, dă-i drumul de mână fricii, căci nu vrei să-i plătești și ei bilet de avion, păstrează resursele economisite pentru un fel de mâncare delicios sau pentru o experiență de neuitat.

Hei, te vei descurca oriunde și oricând! 😊

Te confrunți cu stări de anxietate, stres cauzat de diferiți factori din jur, energie scăzută și lipsă de încredere, ca și mine de altfel, ei bine, călătoriile ne aduc pe amândoi mai aproape de binele fizic și psihic.

De ce? Pentru că te conectezi cu tine și te deconectezi de la tot ceea ce îți provoacă aceste sentimente, deschizi ochii larg și realizezi unde ai ajuns, ce norocos ești să pășești în acel loc, oricare ar fi acela și să-l atingi.

Secretul stă în aprecierea fiecărui lucru mic cu care ne înconjurăm, lucru care contribuie în fiecare zi la evoluția ta și îți oferă încredere, speranță și fericire.

Ți-a fost greu să te integrezi într-un anumit grup, cândva, și mie. Hai să călătorim și te vei întoarce cu o minte mai deschisă, care te va împinge să strângi în brațe culturi diverse, societatea și medii pe care le vei întâlni mai departe.

Crezi despre tine că ești o persoană lipsită de creativitate? Asta am crezut și eu atât de mult timp, până când am descoperit direcția în care îmi fug degetele, îmi mai zboară gândul uneori la neîncredere, recunosc, ți-o zic, fie că mai aud într-o parte, în alta, dar tot degetele îmi bat pe umăr și eu le cobor pe tastatură și le pun la treabă, când mă satur de masaj. Hai că nu ți-a fugit gândul la “Wednesday”, mai avem de așteptat un pic, până atunci, să ne folosim de mâinile și mintea noastră care aleargă spre infinit.

Ce faci când mergi într-un loc nou? Activități noi, mâncăruri noi, pe care nu le-ai mai încercat, pășești spre locuri pe care nu le-ai mai vizitat, înconjori lumea călătorind cu mijloace de transport cu care nu te-ai mai plimbat, iar din toate acestea te întorci cu cunoștințe proaspete, care nu îți îmbogățesc doar latura creativă, ci și darul de a împărtăși cu cei cu care te înconjori, idei, descoperiri, experiențe.

În acel moment, capacitatea ta cognitivă se va extinde și te va însoți de fiecare dată când o vei apela, ca și atunci când ai un lapsus și apelezi la un bun prieten, de aceasta dată tu ești prietenul tău cel mai bun și contribui cu răspunsuri mai rapide, mai inteligente, mai complexe și mai? Creative.

În plus, tot ceea ce înveți cu fiecare călătorie parcursă, te însoțește în următoarea, așă că te poți îndepărta ușor, ușor de limbajul corporal și poți relaționa verbal cu localnici din zona în care călătorești.

Țintește spre lucruri simple și nu accelera spre absolut, învață-le salutul sau afirmații specifice, mulțumește-le și fii curios. Nu înceta niciodată să pui întrebări sau să scormonești, învață expresii noi, trăiește experiențe unice, călătorește cât mai mult cu mijloace de transport în comun, ca și trenul, care în țările dezvoltate precum: Belgia, Olanda, Italia, câteva dintre cele pe care le-am vizitat până acum, unde am și experimentat călătoria cu acest mijloc de transport care fuge ca vântul, prezentându-se în condiții ireproșabile, vei merge cu tot dragul dintr-un colț în altul.

Vizita în Belgia, m-a dus cu trenul în capitala Olandei, Amsterdam, iar mai apoi la Marea Nordului, într-un timp scurt și mi-a oferit ocazia de a mă bucura de mai multe locuri într-o singură zi, de priveliști incredibile și de aer de mare.

Ți-am povestit experiența trăită atunci, în cel de-al doilea articol al meu, pe care dacă mă urmărești sunt sigură că nu l-ai ratat, însă dacă timpul nu ți-a permis, te invit să o faci acum, tot aici, unde relația noastră de prietenie crește în fiecare zi.

În Italia, transportul feroviar este foarte accesibil și la fel de rapid. Am călătorit cu trenul din orașul Bergamo în Milano în două dintre zilele pe care le-am petrecut în aceasta țară plină de mister și abia dacă am simțit distanța parcursă, de oboseală nici vorbă. Cu doar 10€, trenul ajungea la o distanță de aproximativ 20 de minute, iar durata deplasării era în jur de 50 minute – 1 ora.

M-am bucurat de mersul cu autobuzul, metroul, funicularul, toate având prețuri accesibile, începând de la 1€, în funcție de durata pe care dorești să o alegi pentru călătorie.

Te încurajez să profiți de aceste mijloace de transport care îți oferă experiențe de nerefuzat, peisaje frumoase și o mulțime de oportunități de traversare a pasajelor, străzilor, orașelor și țărilor.

M-a impresionat! Sunt încântată de orice clădire, sub orice formă arhitecturală, iar asta am țintit și în Italia, cu prioritate, pe lângă pastele și pizza, care au fost de-a dreptul delicioase și acasă la ele, cu siguranță.

Am scos prietenele la plimbare și au luat la pas orașul Bergamo și pe mine după ele, prezentându-se fascinant, situat la aproximativ 40km de capitala țării, un oraș ușor mai mare decât Drobeta-Turnu Severin din punct de vedere al populației.

Am vizitat Târgul de Crăciun, decorat într-un mod minimalist, ca și tot orașul de altfel, cu bun gust și elegant, străzile înguste, magazinele, restaurantele primitoare.

Caruselul luminat, roata care se învârtea mai ușor decât rapiditatea trecerii timpului, îți oferea prilejul de a închide ochii pentru o secundă și secunda putea însemna o trăire cu care să te întorci acasă și să o păstrezi veșnic în minte.

Oamenii zâmbitori, tinerii care umpleau străzile, animalele de companie, totul era desprins din magie și noi contribuiam la rețetă.

Cazarea pe care am ales-o ne-a oferit cele mai frumoase dimineți de la marginea geamului, câte gânduri și dorințe mi-au trecut prin gând.

Fiind un oraș cu urcușuri și coborâșuri, ne-am bucurat de frumusețea împrejurimilor, de clădirile vechi, de străzile înguste, de râsetele trecătorilor, de mâncarea bună și de animalele de companie, fiindcă străzile erau pline de câini, foarte bine îngrijiți, care se bucurau de plimbările de seară, alături de stăpânii lor.

Amplasarea clădirilor în orașul vechi cu o structura medievală “Città Alta” și în “Città Bassa”, cu o viziune modernă sunt de-a dreptul impresionante, construcțiile vechi, ușile încântătoare, care te conduc într-o altă etapă a necunoscutului.

Am urcat cu funicularul spre Centrul Vechi, unde în locul cuvintelor, pot să te invit să iei parte din aventura mea și să nu mă lași să-mi fie dor, ci să mă conduci și tu în povestea ta.

De la autobuz la gară, transportul este foarte facil, ajungi cât te-ai gândi la următorul fel de mâncare, dintr-un loc în altul al orașului. Ți-am zis că am cunoscut cea mai frumoasă gara pe care o văzusem în viața mea? Uriașă, plină de turiști și amețitor de fascinantă.

Ne-am trezit coborând din metrou și când am deschis ochii, urcând scările, n-am mai clipit pentru câteva secunde, ochelarii s-au dezaburit instant și mi-am zis: “Tu ești Duomo di Milano?”

Arhitectura urbană a orașului, străzile pline de vizitatori, clădirile istorice ca și Catedrala gotică, incredibil de frumoasă și admirată de trecători, căci aceasta era să fie binecunoscuta construcție din Milano, care îți împietrește cuvintele și îți fură clipirea.

Galleria Vittorio Emanuele II, care găzduiește cele mai faimoase și remarcabile branduri, precum: Versace, Prada, Armani și multe alte nume celebre, fiind cea mai veche arie comercială din țară, numită după Primul Rege al Regatului, Victor Emmanuel.

De-a lungul străzilor, se regăsesc diverse magazine de antichități, suveniruri, restaurante diverse cu specific italian, care respectă un program strict de funcționare, iar mesele sunt servite doar la ore fixe.

Am mâncat două dintre specialitățile și mâncărurile preferate ale italienilor, paste și pizza. Ai ghicit, nu era deloc greu. Dar, gustul nu-l mai întâlnisem.

Știai că? Renumita și delicioasa pizza Margherita, reflectă steagul țării. Sosul de roșii inconfundabil, mozzarella, brânza italiană populară și busuiocul, completează perfect imaginea acestuia.

Prosciutto Cotto și Prosciutto Crudo, nu au lipsit din încercările și alegerile noastre, fiind mulțumiți pe deplin de gustul mâncărurilor, tot am mâncat și nimic n-am reclamat.

Am servit prânzul într-o zonă din apropierea centrului turistic, însă ne-am bucurat de prețuri rezonabile, astfel pentru o masă de 5 persoane, în care am servit câte un fel de mâncare fiecare dintre noi, împreună cu băuturi, am plătit în jur de 100€.

Nu se servește mâncare în afara orelor de program, prânzul nu se ia înainte de ora 13:00, iar cina se servește în jurul orei 21:00. Cele mai multe restaurante funcționează pe bază de rezervare, personalul este foarte amabil și politicos, iar servirea are loc în cel mai profesional mod.

Luând străzile la pas, am observat semafoarele care funcționează într-un mod de-a dreptul interesant, culoarea verde rămâne foarte puțin timp, în jur de 10-15 secunde, în timp ce culoarea galben este destinată tot pietonilor și durează cel mai mult, în jur de 30 secunde, ceea ce le oferă acestora liberă trecere.

Ne-am oprit. Pășeam în unul dintre cele mai mari castele din Europa, Castelul Sforzesco, unde turnurile înalte și construcțiile aparte ale zidurilor sunt fascinante, am avut parte și de o scurtă defilare.

De-a lungul timpului, asupra faimosului Castel, și-au pus amprenta numeroși arhitecți și oameni ai creației, printre care și recunoscutul Leonardo da Vinci. Interiorul castelului se bucură de o curte imensă, luminoasă, plină de turiști ajunși din toate colțurile lumii, să-i admire construcțiile și frumusețea.

Am mai făcut un pas în exterior și am dat nas în nas cu Parcul Sempione, iar în zare se vedea înalt, Arco della Pace și ne-am îndreptat spre acesta, unde câțiva tineri talentați cântau atât de frumos, încât ne-am așezat pe câteva trepte și i-am ascultat minute în șir.

Milano este un oraș surprinzător, aglomerat, dar încântător, care te primește cald și îți oferă o mulțime de direcții pe care să le explorezi, nu îți promite nimic, dar îți oferă visuri și zâmbete.

Prietena cea mai bună a faimosului oraș este inovația, care se prezintă în continuă dezvoltare, arta se păstrează, design-ul capătă noi forme, iar vizitatorii se înmulțesc pe an ce trece, pentru că da, au ce să vadă.

Întorcându-ne la discuțiile noastre prietenoase, fie-ți teamă, normal este, dar nu o plimba cu tine peste tot, mergi într-un loc nou, necunoscut, într-adevăr poți face cunoștință cu experiențe mai puțin frumoase, locuri de cazare nepotrivite, oameni dificili, bariere lingvistice, dar toate acestea sunt oportunități și deschideri spre învățare și spre dezvoltare.

Cel mai important motiv pentru care eu aleg să călătoresc și de care mă agăț sunt amintirile, îți spun că păstrez fiecare bilet de tren, metrou, notă de plată de la magazine sau restaurante, mă întorc cu o mulțime de fotografii și suveniruri de fiecare dată, iar când mă întâlnesc cu ele prin casă, îmi fură un zâmbet de fiecare dată.

Amintirile sunt strâns legate de emoții, de ceea ce am trăit în acea călătorie, cine m-a însoțit, cum m-am simțit, ce am vizitat, ce am mâncat. Strâng legături de familie, de prietenie, de iubire, la care nu te-ai fi gândit.

Călătorind m-am apropiat mai mult de mine, de dorințele la care aspir și de cum îmi doresc să fiu cu adevărat, fără bariere, așa cu stângăcii. De aceea, călătorește cu oameni care îmbrățișează fiecare acțiune a ta, fiecare reacție și fiecare sentiment.

Pe parcursul vieții mele, celei nu prea lungi până în prezent, am călătorit și în cele mai instabile perioade pe care le traversam, dar oamenii din trenul meu au rămas și m-au însoțit, în ciuda puținelor cuvinte pe care le împărtășeam cu ei și a empatiei care îmi lipsea cu desăvârșire, mulțumesc.

Fiecare pas este important, alegerea colegilor de scaun, stabilirea timpului și a bugetului, pe toate le vei putea gestiona cu puțină organizare, tu poți orice. 🤝

Nu vei mai vorbi aceeași limbă, nu vei mai simți același gust al mâncării, nu vei mai sta la masă cu oameni cunoscuți, nu va mai fi soare tot timpul vara, dar vei trăi mai frumos decât ți-ai putea imagina. Vei zâmbi de la o ploaie pe stradă și vei servi cea mai bună băutură pe care ai băut-o vreodată.

Când vei ajunge în locul mult dorit și vei vedea clădirea dincolo de pagina de internet sau când vei atinge vârful unui munte, vei realiza cât de importantă este experiența, cât de mult îți dorești să rămâi conectat cu ea și să păstrezi amintirea. Atunci, toate fricile vor dispărea, iar tu te vei întoarce zâmbind.

Toate experiențele bune sau mai puțin bune dintr-o călătorie, pentru că le trăim și pe cele din urmă ce să mai zic, te vor ajuta să fii ghidul următoarei aventuri pe care o vei planifica. Niciun zbor anulat, nicio ploaie, nu-ți vor face călătoria mai puțin frumoasă, te vei amuza de întâmplări peste ani și le vei păstra pe toate în cutia cu amintiri.

Acum, atențiune decolăm, ține ritmul, aterizăm! Dacă le prinzi gustul, nu te mai saturi de ele, să-ți dau un exemplu rapid, ca atunci când mănânci sărat și dintr-o dată ai o poftă imensă de apă și îți dorești să nu mai vezi fundul paharului, așa este și cu călătoriile, vei dori să descoperi din ce în ce mai mult, să cunoști culturi noi, să vezi construcții noi, să auzi limbi diferite și ce să mai, să trăiești de-a dreptul măi.

Profită de faptul că ne ia valul pe amândoi într-un secol în care călătoriile sunt foarte facile, la îndemâna oricui. Scriindu-ți ție, realizez că realizez. Cresc personal, împărtășind cu tine experiențele mele.

După o călătorie, cine se întoarce mai bogat? Financiar locul, sufletește, noi doi. Îmbrățișează noutatea și nesiguranța pentru că pleci de acasă, din confortul tău, dar las-o la zona de securitate sau la poalele muntelui și urcă.

Trr, trr! Ți-ai făcut bagajul? Hai că pleacă trenul! 🚂

Leave a Reply